הכפר ואטי - סיפנוס

ואטי הכפר ואטי נמצא בחלק הדרום-מערבי של סיפנוס.

בתוך מפרץ קטן ויפיפה. משמעות השם Vathi היא "עמוק יותר", מכוון שקרקעית הים באזור עמוקה יחסית (כך שסירות יכולות להתקרב בקלות ליבשה). הכפר ממוקם כ-14 קילומטרים מהבירה, אפולוניה, והדרך אליו אורכת כרבע שעה. יש כאן טברנות מול הים, חוף חולי ומזמין, אתרים ארכאולוגיים חשובים ונחת מרובה. תתכוננו לכך שכבר מהרגע הראשון יתפוס את עיניכם שילוב צבעים מרהיב של חול צהוב, מים כחולים-עמוקים והרים ירוקים.



זהו אחד המקומות השקטים והיפים ביותר באי. תחבורה והתמצאות בואטי עד לפני מספר שנים היה אפשר להגיע לואטי רק בשייט בסירה קטנה שיצאה מקאמארס. אולם כיום ישנה דרך יבשתית חדשה ונוחה שמקשרת את ואטי עם שאר האי. הכביש הדו-נתיבי עובר דרך Katavati ומסתיים בכניסה לואטי. תוכלו להגיע לכאן ברכב-שכור, מונית או אוטובוס מקומי. הקווים אל הכפר יוצאים מאפולוניה ובחזרה, בשעות המשתנות על פי העונה (תדירות גבוהה יותר בחודשי הקיץ). מוטב לדעת שהאוטובוסים עוצרים במגרש חנייה צמוד לכפר מכוון שאין כניסה לרכבים לתוך ואטי, כך שנשמרת כאן שלווה מדהימה.

אטרקציות בואטי

1. ארכאולוגיה - The Citadel Of Agios

 Andreas קרוב לואטי נמצא אחד מאתרי הארכאולוגיה החשובים ביותר בסיפנוס, והראשון מביניהם שאורגן למחקר ולמבקרים. האתר משתרע על הרמה של גבעת אגיוס אנדראס (Agios Andreas) בשטח של 10,000 מטר-מרובע. החפירות באזור התבצעו בעיקר בשנות ה-70 וה-80, אך נמשכו גם בעשור הראשון של המאה ה-21. הארכאולוגים חשפו קירות מפוארים של מצודה, ושרידים של קהילה עירונית מלפני אלפי שנים שכללו רחובות, מבנים ותשתיות לטיפול במי גשמים. התגלית המרעישה הזו מצביעה על עברו המשגשג של האי. המצודה אף זכתה בפרס מצוינות מטעם הארגון האירופי - "Europa Nostra", אשר שיבח את רמת התצוגה והשימור של השרידים הארכאולוגיים. בכניסה לאתר הארכאולוגי ישנו מוזיאון חדש עם אולם תצוגה, אשר נפתח בשנת 2010. במוזיאון מוצגים בפני המבקרים הממצאים הניידים שהתגלו בחפירות שבאזור, כולל מידע עשיר על המצודה ועל מונומנטים נוספים באי. גם מי שארכאולוגיה אינה תחום העניין המועדף עליו מומלץ מאוד להגיע לאתר. הסיבה לכך היא הנוף הנשקף מהגבעה הגבוהה שכאן; תוכלו ליהנות מתצפית רחבה על כמה מהכפרים המרכזיים בסיפנוס כמו קאסטרו, אפולוניה וקטאואטי. מומלץ להגיע לפה עם רכב, אך אפשר גם בטיול רגלי. הגישה לראש הגבעה אורכת כ-25 דקות בנתיב המתפתל והיא לא יותר מדי קשה. האתר פתוח לציבור הרחב כל השבוע (מלבד בימי שני וחגים), מהשעה 08:30 ועד 15:00.

2. כנסיות באזור של ואטי ישנן מספר כנסיות שתוכלו לבקר בהן ולהתרשם מסגנון הבנייה האופייני, ומהמיקומים חסרי התחרות בהם הן הוקמו. בקצהו הימיני של החוף בואטי שוכנת הכנסייה Taxiarchis, אשר ניתן להגיע אליה בהליכה. הכנסייה נבנתה במאה ה-16 ונערכות בה חגיגות שלוש פעמים בשנה (בספטמבר, נובמבר וביולי). זאת ועוד, בדרך מאפולוניה לואטי נמצאת הכנסייה Virgin Mary of the Mountain (שמכונה גם Panagia to Toso Nero). הכנסייה ממוקמת כ-500 מטרים מהכביש המוביל, ולא מסובך להגיע אליה. הארכיטקטורה שלה יפה ונשקפים ממנה נופים נפלאים על ואטי, החוף של פלאטיס יאלוס ועל האי הקטן Kipriani. הכנסייה נבנתה בתחילת המאה ה-19 והיא מוקדשת למרים הבתולה ולקדושים נוספים. בנוסף, באותה הדרך לואטי, מעט אחרי היציאה הדרומית של הכפר Katavati נמצא מנזר Virgin Mary of Firogia. שמו נגזר ככל הנראה מהצבע האדום של הקרקע באזור. המנזר נבנה במאה ה- 16 ובעבר התגוררו בו הנזירים בתקופת החורף. המבנה עבר שיפוץ ושחזור בשנת 1978, על מנת לשמר את המורשת התרבותית של יוון.

3. חוף הים רצועת החוף של ואטי היא הגדולה ביותר בסיפנוס, ואורכה הוא כ-1.4 קילומטר. לאחר שתגיעו לכאן תוכלו לומר שאתם יודעים מהם תענוגות החיים - חול חמים, מים רדודים וצלולים וכיסאות עם שמשיות. צורת המפרץ של ואטי מאפשרת עגינה מוגנת עבור סירות, ולכן סמל ההיכר של החוף הוא סירות מפרש קטנות שמקשטות את הים בתפזורות. בעוד שבמרכז המפרץ המים עמוקים יחסית, סמוך לחוף המים רדודים ומאפשרים רחצה בטוחה ונעימה, גם לילדים. יתר על כן, מכוון שהחוף ארוך תוכלו למצוא לכם חלקת חול פרטית יותר, ולהשתזף בה בבגדים שאיתם נולדתם. מכאן או מכאן, תאלצו להודות שזהו אחד החופים הקסומים ביותר שראיתם אי פעם. מסעדות ובתי קפה בואטי בואטי ישנן לא מעט טברנות מסורתיות שממוקמות במקביל לחוף. המלצרים הם לרוב בני משפחה של בעלי המקום, והם נותנים תחושה של ביתיות. ברגע שתבחרו לכם שולחן, הם ימהרו להצמיד אליו מפת נייר חד-פעמית, ולהדק אותה בגומי ארוך - תופעה חביבה שחוזרת על עצמה בכל האי. לאחר מכן ישמחו לתת לכם את התפריטים מרובי המנות, ולספר על מנות היום המומלצות. שיהיה בתיאבון! 1. Manolis המסעדה הוותיקה מגישה מנות מסורתיות המבושלות בכלי חרס, אולי הטעימות ביותר בסיפנוס. זוהי מסעדה נהדרת שלא כדאי לפספס, בעיקר אם רוצים ליהנות מארוחת צהריים מאוחרת. המקום מהווה מוקד מפגש מרכזי לחגיגות באי, ולא פעם מתקיימות כאן חתונות. התפריט כולל קלמרי מטוגן, דגים טריים, גבינה מקומית ויין מעולה מחבית. אחרי שתנוחו מכל הטוב הזה, תוכלו להתפנק פה גם בקפה יווני ובקלאווה מתוקה. 2. Big Blue זוהי טברנה מוצלחת במיוחד, שבה תוכלו להתענג על מעדנים שיגרמו לכם לחזור לכאן שוב ושוב. המסעדה צברה מוניטין הן בקרב המקומיים בסיפנוס והן בקרב התיירים. היא ממוקמת סמוך לחוף הים בואטי, ויש בה אווירה מקסימה ואוכל לאניני טעם. מלבד מנות פתיחה מסורתיות, מגישים כאן מבחר מרשים של דגים טריים שהגיעו זה עתה מסירות הדייגים. שווה להגיע לכאן במיוחד. 3. Koutsouna על מרפסת המשקיפה על המפרץ כולו, שוכנת המסעדה החביבה הזו. כאן תוכלו לשבת בנינוחות לצד השולחנות באוויר הפתוח, שמקורים בפרגולה יפה עשויה עץ וקש. במקום מציעים מבחר מנות מוקפדות מהמבטח היווני המסורתי - מתאבנים, בשרים טריים ודגים צלויים. חלק מהירקות וצמחי התבלין נקטפים מגינת הירק מחוץ למסעדה, רגע לפני שהם מוגשים לצלחות שלכם. בלא מעט ערבים יש כאן הופעות של מוסיקה חיה, אשר מעלה את החוויה הקולינרית לרמה אחרת.